Κατανομή κοινοχρήστων
Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε σαν εταιρεία έκδοσης κοινοχρήστων είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η κατανομή των κοινοχρήστων σε κάθε διαμέρισμά της πολυκατοικίας είτε στην Αθήνα είτε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Το καταστατικό της κάθε πολυκατοικίας είναι αυτό που καθαρίζει το ποσό των κοινοχρήστων και αναφέρεται ως χιλιοστά συμμετοχής για γενικές δαπάνες, δαπάνες θέρμανσης, δαπάνες ανελκυστήρα και δαπάνες επισκευών. Η κάθε μια από αυτές τις δαπάνες αντιστοιχούν σε διαφορετικά χιλιοστά συμμετοχής και έχουν να κάνουν με τον όροφο που είναι το διαμέρισμα, το εμβαδόν του κ.α. και τα έχει καθορίσει ο μηχανικός.
Αυτό που ουσιαστικά ορίζει τα χιλιοστά συμμετοχής είναι η οριζόντια ιδιοκτησία και από εκεί προέρχονται τα χιλιοστά. Σύμφωνα με το νόμο η συμμετοχή είναι ανάλογη της αξίας της διηρημένης ιδιοκτησία. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως λαμβάνονται υπόψιν το μέγεθος της ιδιοκτησίας. Έτσι για τις γενικές δαπάνες (καθαριότητα, ρεύμα κτλ) λαμβάνεται υπόψιν το εμβαδόν της ιδιοκτησίας, για τη θέρμανση ο όγκος της ιδιοκτησίας και για τις δαπάνες ανελκυστήρα το εμβαδόν της ιδιοκτησίας προσαυξημένο με ένα συντελεστή (συνήθως 10%) για κάθε όροφο που ανεβαίνουμε. Όλα αυτά καθορίζουν ουσιαστικά την κατανομή κοινόχρηστων δαπανών που εφαρμόζεται σε μια πολυκατοικία ή σε έναν κοινόχρηστο επαγγελματικό χώρο.
Κάποια από τα κοινόχρηστα έξοδα επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη και κάποια άλλα τον ενοικιαστή. Δαπάνες όπως καθαριότητα, ΔΕΗ, νερό, συντήρηση του ανελκυστήρα, πετρέλαιο θέρμανσης κ.α. επιβαρύνουν τον ενοικιαστή μιας και θεωρούνται τακτικές δαπάνες. Έξοδα που έχουν να κάνουν με επεμβάσεις σε δίκτυα και εγκαταστάσεις όπως αλλαγή σωλήνων, βάψιμο κτιρίου, αποχέτευση κ.α. όπως και το αποθεματικό τις πληρώνει ο ιδιοκτήτης και θεωρούνται έκτακτες.